Att kika ut i sin trädgård den här tiden på året gör ingen glad. Det är brunt, grått och kladdigt. Inte ens det vintergröna lyser upp – för du har väl skyddat dem mot solskador? I annat fall är det hög tid att göra det nu.
Men det går faktiskt att hitta växter som har det där lilla extra även under den här årstiden, framför allt tänker vi då på träd och buskar med vackra grenar och stammar. Här i vår zon finns inte jättemånga träd att välja på som har de där fantastiska stammarna, men är du beredd att jobba lite för det eller kanske har något skyddat hörn så har vi några fler tips till dig. Buskar finns det desto fler av. Även riktigt härdiga sorter. Här kommer fem tips på vackra vinterstammar.
Ormhassel, Corylus avellana
Fantastisk buske som har ett högt prydnadsvärde året om med sina vridna grenar. På vårvintern får de fina hängen och under sommaren har det annorlunda och lite krusiga blad. Fin att skörda av till vårbuketter och påskris. Den trivs i allt från sol till skugga i lätt fuktighetshållande, väldränerad och mullrik jord, gärna något kalkrik. Tung lerjord gillar den inte alls. Ormhassel är ympad på vanlig hassel och alla raka skott som kommer från hasselroten bör tas bort varje vår. Kommer bäst till sin rätt om den får stå ensam som solitär. Härdig till zon 4.
Kornell, cornus
Korneller är ett släkte med många odlingsvärda buskar. Många av buskarna har färgsprakande grenverk, såsom den här korallkornellen. De är mycket anspråkslösa när det kommer till jord och läge och trivs utmärkt i både sol och skugga. Årsskotten är knallligt röda och för att behålla den vackra färgen bör de beskäras kraftigt vart tredje år. Härdiga långt upp i landet och sprider sig villigt.
Glanskörsbär, Prunus serrula
Inte helt oväntat har glanskörsbäret fått sitt svenska namn för sin glänsande, nästan självlysande bark. När solen strålar på barken är den nästan glödande. Glanskörsbär är ett litet till medelstort träd som passar fint även i de lite mindre trädgårdarna. Välj gärna flerstammig varianter så finns det mer bark att njuta av. De blommar i vitt på våren och har ett vackert sirligt bladverk men det är stammarna som är det riktiga värdet med det här trädet. De föredrar näringsrika, fuktiga och något leriga jordar men klarar nästan vilken trädgårdsjord som helst så länge det inte är för mycket kalk. Unga träd har en tendens att få en lite spretig och gles krona. Det kan löna sig att anlita en trädgårdsmästare för att forma kronan på bästa sätt redan vid inköp. Och den som väntar på något gott … Härdigt till zon 4.
Vingad benved, Euonymus alatus
Mycket speciell grenar med vinglika korklister. Får en sprakande, nästan overklig höstfärg i cerise, lila och rött. Går bra att odla på de flesta jordar med normal fuktighet och klarar både högt och lågt pH. Funkar i både sol-halvskugga. Mycket odlingsvärd, framförallt under höst och vinter. Härdig till zon 5.
Kopparlönn, Acer griseum
Kopparlönnen är ett långsamväxande litet träd för park och trädgård som står på mångas önskelista. Trädet är vackert året om tack vare sin speciella, flagnande, kopparfärgade bark men även bladverket är en prydnad för det här lilla trädet. Speciellt på hösten. Kopparlönnen trivs i sol-halvskugga på väldränerad, mullrik jord. Även här är det bra att välja flerstammiga exemplar för att få så många dekorativa stammar som möjligt! Härdig till zon 3.