Årets mest efterlängtade?

15 feb, 2024 | Växtporträtt

Finns det någon blomma som är mer efterlängtad än snödroppen? Så här års är det i alla fall svårt att tänka sig något ljuvligare än små kritvita klockor och gröna blad som spränger sig genom is och snö och verkar stå ut med vilket väder som helst.

Snödroppe, Galanthus nivalis, är antagligen den vanligaste arten och den mest förekommande av alla snödroppar i våra trädgårdar. G. nivalis kommer ursprungligen från Syd- och Centraleuropa och Kaukasus och blir ca 10–15 cm hög. Här hos oss i Gävle kan vi börja se den dyka upp nu i februari om den har planterats på en solig och skyddad plats. Snödroppen är härdig i alla Sveriges odlingszoner och anses vara naturaliserad.

Blomma av mjölk

Namnet Galanthus kommer från grekiskans gala som betyder mjölk och anthos som betyder blomma och växten fick sitt namn redan år 1735 av Carl von Linné. Det svenska namnet snödroppe (eller snödråppe som det stavades då) fick den år 1744 enligt Naturhistoriska Riksmuseet men ett helt vedertaget namn blev snödroppe inte förrän under 1800-talet. Innan dess kallades den allt från snölilja, snöblomma, snövita, snöklocka, snösippa, marsmånadsblomster, snögalant eller vit gårdsviol. 

 

Finns det någon blomma som är mer efterlängtad än snödroppen?

”In-the-green”

Snödroppar kan vara lite knepiga att etablera när lökarna sätts på hösten. De är mycket känsliga för uttorkning och efter en lång säsong i en påse i handelsträdgården kan den lätt tappa sin växtkraft. Känn efter ordentligt att lökarna är färska och fasta och inte har torkat när du köper dem. Det allra bästa är om de kan flyttas direkt efter blomningen medan de fortfarande har sin gröna blast kvar. I England finns ett begrepp, att snödroppar ska planteras ”in-the-green”. Då brukar det nästan alltid bli ett gott resultat.

Snödroppar är lättodlade när de väl kommit i gång på växtplatsen och behöver igen skötsel. De sprider sig via sidolökar men även via frön. Det går utmärkt att odla dem i vanlig trädgårdsjord, så länge den är fuktighetshållande, väldränerad och inte torkar ut under sommaren. De klarar en hel del skugga och trivs gott under lövfällande buskar och mindre träd. Om de trivs bildar de sidolökar och efter några år kan det ha bildats hela tuvor av snödroppar. Då är det dags att dela dem.

 

Variationen bland snödropparna är stor både i storlek, form och markeringar.

Dubbla, enkla, höga och låga

Blomman har sex kronblad. De tre inre är mindre än de tre yttre och ofta dekorerad med en liten grön markering. Många tror att det bara finns en sorts snödroppe och att de alla är likadana. Men studeras blomman på nära håll så ser man att det finns många skillnader både i storlek, form och markeringar. Dubbla, enkla, höga, låga, olika typer av gröna märken – även gula – smala blad, breda blad. Variationen är stor. 

Faktum är att det finns ca tjugo arter i släktet Galanthus. Dessa arter har i sin tur flera underarter, varieteter och former, för att inte tala om alla förädlade namnsorter! Det finns faktiskt även ett vedertaget namn på dem som samlar på snödroppar – galanthofil – då det finns så många sorter att samla på sig.

Den dubbla formen, Galanthus nivalis ’Flore Pleno’ är numera ganska vanligt förekommande i handeln. De är helt bedårande med sina fyllda klockor. Den sprider sig inte lika villigt som den vanliga men är lika lättodlad.

Hos riktigt välsorterade återförsäljare kan det gå att hitta speciella sorter men annars är nog störst chans att hitta rariteter på någon av trädgårdsamatörernas växtmarknader runt om i Sverige eller olika trädgårdsnätverk på internet.

Glöm inte heller att plocka några stycken på våren och sätta inomhus i en liten vas. De har en underbar doft av honung.

Läs mer om snödroppar:
Wikipedia 

Glöm inte att plocka några stycken och sätta i  vas. Snödroppar doftar underbart av honung.
När är bästa tiden att beskära tuja?

När är bästa tiden att beskära tuja?

I sin naturliga miljö kan tujor växa sig både breda och höga och med tiden bilda stora träd. När vi placerar dem i vår trädgård vill vi oftast i stället hålla dem små och kompakta. Det här är ett motsatsförhållande som kan bli lite knepigt om inte plantorna hålls...

Grönska i staden

Grönska i staden

Något vi verkligen brinner för är att skapa vackra och hållbara offentliga planteringar. Vi har haft förmånen att få jobba med gröna uppdrag både för kommun, region och statliga aktörer under våra över 10 år i branschen. Enligt vår erfarenhet krävs det ett helt annat...

Vintervackra stammar

Vintervackra stammar

Att kika ut i sin trädgård den här tiden på året gör ingen glad. Det är brunt, grått och kladdigt. Inte ens det vintergröna lyser upp – för du har väl skyddat dem mot solskador? I annat fall är det hög tid att göra det nu. Men det går faktiskt att hitta växter som har...

Att minska storleken på ett träd – och konsekvenserna

Att minska storleken på ett träd – och konsekvenserna

En av de vanligaste frågorna vi trädgårdsmästare får är om vi kan ta ner ett träd på höjden. Då vill vi gärna prata lite mer om vad ägaren kan förvänta sig för konsekvenser.   En av det viktigaste saker att veta när det kommer till träd är att trädets krona och...

Solskydda dina thujor mot frystorka

Solskydda dina thujor mot frystorka

När solen börjar gassa någon gång där i februari och vi människor lyfter våra vintertrötta ansikten mot ljuset så får vi hopp om livet. Men då är det också hög tid att vintertäcka dina känsliga växter från att skadas av solen. Solskyddet skyddar dina thujorna från att...

Rikare trädgårdar visar vägen till rikare livsmiljöer

Rikare trädgårdar visar vägen till rikare livsmiljöer

Under lång tid har vi fått rapport efter rapport om att den biologiska mångfalden är hotad. Art efter art försvinner för alltid och hela ekosystem slås ut, på grund av vårt sätt att leva. Läget är allvarligt, även i Sverige.   Men allt är inte nattsvart. Under 2022...

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Även långt efter att blommorna har vissnat eller buskarna har tappat sina blad finns det massor att njuta av i sin trädgård. Buskar och träd ger fin struktur, men även perenner, ett- och två-åringar kan ge fina värden under vinterhalvåret.   Här hos oss i Gävleområdet...

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Den trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser.

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har lämnat vårt charmiga, men ganska ofunktionella, kontor på Näringen och flyttat till helt nybyggda lokaler i  Ersbo. Det gamla kontoret har blivit alldeles för trångt för oss, speciellt under sommarsäsongen när vi blir extra många. På Johannesbergsvägen 15 i...

Kransveronika står stadigt i alla väder

Kransveronika står stadigt i alla väder

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Den trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser.

Vad är 3-30-300?

Vad är 3-30-300?

2021 lanserades riktlinjen 3-30-300 för att beslutsfattare skulle få något att luta sig mot vid stadsplanering och nyprodukton.