Idag är det amaryllisens dag, vilket är väl värt att fira. Så här års finns mängder av olika sorter att få tag i, den ena vackrare än den andra. Amaryllisens dag är en bra påminnelse att införskaffa en lök om du vill ha blomning till jul.
De amaryllis som vi hittar i handeln, särskilt under julen, tillhör familjen amaryllisväxter (Amaryllidaceae). De kommer ursprungligen från tropiska och subtropiska delar av Sydamerika och är drivna så att de kommer blomma lagom till jul.
Lättskött favorit
Välj gärna en lök där stänglarna tittat fram för att vara säker på att den hinner börja blomma. Amaryllis är enkla att sköta om. Ställ dem ljust och ge dem sparsamt med vatten, ungefär en äggkopp en gång i veckan. Löken tycker inte om att bli blöt, låt den gärna få torka upp mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken redan är laddad med allt som behövs.
Riddarstjärna
Det vetenskapliga namnet Hippeastrum betyder ordagrant ”ryttarstjärna”, även om namnet tros avse ”riddarstjärna”. Det sägs att Linné tyckte att de två högbladen på blomstängeln med lite fantasi kunde liknas vid öronen på ett hästhuvud och fick därför namnet Amaryllis equestris av latinets equus (häst).
Vildväxande kapamaryllis, amaryllis belladonna på Azorerna.
Skillnad på amaryllis och amaryllis
För att krångla till det ytterligare har det visat sig att den blomma vi kallar amaryllis inte alls är släkt med den vilda amaryllisen, kapamaryllis, Amaryllis belladonna, som är inhemsk i Kapprovinsen i Sydafrika. Den blommar utomhus på sensommaren, oftast efter att bladen vissnat ner. Därför kallas den ibland för ”naken jungfru”, eftersom blomman dyker upp utan blad.
Först under 1800-talet blev det uppenbart att det behövdes två släkten och de amaryllisar vi känner igen tillhör släktet Hippeastrum.
Amaryllis Hippeastrum har större lökar och blommar med stora, trumpetformade blommor och kan blomma i många olika färger, exempalvis rött, vitt, rosa eller orange. De kan också vara tvåfärgade.
Amaryllis belladonna har mindre lökar och får smalare, klockformade blommor, oftast i ljusrosa eller vita toner.
Lättast är ändå att se skillnad på dem genom att jämföra blomstänglarna. A. belladonna har massiva (ej ihåliga) stänglar medan blomstänglarna för A. Hippeastrum är ihåliga.
Spindelamaryllis ’Bogota’.
De amaryllis vi köper i butik är alltså hybrider, Hippeastrum × hortorum. Den förädlade varianten finns i nästan oändliga mängder namnsorter. Några lite annorlunda sorter som finns i handeln är spindelamaryllis ’Bogota’ och multifloraamaryllis ’Pink Garden’.
Amaryllis Multiflora ’Pink Garden’
Få amaryllis att blomma om
Om du har gröna fingrar går det alldeles utmärkt att spara löken och försöka driva den i blom igen även nästa år. När amaryllisen blommat över skärs frökapslarna bort, och sen hela stängeln när den vissnat ned ordentligt. På sommaren sätter du ut krukan i vindskyddat och halvskuggigt läge. Vattna och gödslas fram till början av oktober då löken behöver en viloperiod.
Amaryllils trivs lika bra i vas som i kruka.
Under viloperioden ska löken hållas torrt och sval, ca 12–15°C. Amaryllisen behöver den kyligare perioden för att kunna sätta nya blommor. När de nya knopparna börjar visa sig, efter ungefär tre månader, är det dags att ta fram dem i ljuset igen och planterar om och vattnar. Tar du fram dem för tidigt finns risk att det bara blir blad och inga blommor. Sen är det bara att se fram emot en ny blomning igen, som oftast infaller när det blivit ljusare igen framåt februari.
Lökarna kan sparas år efter år, och med rätt skötsel kan de bli maffiga och exotiska inslag bland våra krukväxter under hela våren. Hurra för amaryllisen – så mycket mer än en julblomma!
Maffigt julröda ’Benfica’.