När är bästa tiden att beskära tuja?

4 apr, 2024 | Skötsel

I sin naturliga miljö kan tujor växa sig både breda och höga och med tiden bilda stora träd. När vi placerar dem i vår trädgård vill vi oftast i stället hålla dem små och kompakta. Det här är ett motsatsförhållande som kan bli lite knepigt om inte plantorna hålls efter och beskärs med jämna mellanrum. Det är inte svårt att klippa tuja men det finns några saker att tänka på innan man sätter i gång.

Klipp ofta och lite

Om du vill få en riktigt tät och prydlig tujahäck bör du klippa den minst en gång per år, men gärna två, för att få det bästa resultatet. En god tumregel är att klippa ofta och lite i stället för sällan och mycket.

Börja medan tujan är ung

Om du vill få en smal häck som ändå är tät behöver du börja klippa den medan plantan fortfarande är ung. De första åren beskärs bara sidorna medan buskarna får växa fritt på höjden. När häcken har nått den önskade höjden klipps toppen av.

Barrträd, så som gran eller tuja, beter sig inte som exempelvis ett äppelträd eller en syrenhäck vilka bildar nya grenar när du tagit bort de gamla. Om du skulle ta bort mer än bara ”det gröna” på tuja så kommer de troligen aldrig att återhämta sig. Risken blir i stället att du får stora bruna partier i din häck.

 

Beskärning av tuja görs när frostrisken är förbi och innan tillväxtperioden börjar.

När ska en tuja beskäras?

Första beskärningen görs när frostrisken är förbi och innan tillväxtperioden börjar. Hos oss i Gävle-området brukar en bra tid vara från mitten av april. Om man vill göra större ingrepp i sin tujahäck, exempelvis minska höjden kraftigt är det bäst att utföra den beskärningen tidigt på våren, precis när tjälen gått ur marken. Hinns det inte med är slutet av augusti eller början av september ett bra alternativ.

Årlig putsning

Om du håller efter din tujahäck regelbundet behövs endast en snabbare putsning göras varje år. Putsningen görs genom att du klipper bort de yttersta centimetrarna av årstillväxten med hjälp av häcksax. Juli är en bra månad för putsning. Välj en dag som är mulen. Då är risken mindre för att snittytorna bränns av stark sol. Om din häck växt mycket under säsongen går det även fint att putsa den på toppen en gång till under september månad, bara för att den ska se prydlig ut under hela vintern.

 

Om du håller efter din tujahäck regelbundet behövs endast en snabbare putsning göras varje år.

Vilken sort ska man välja?

Tuja, Thuja occidentalis ‘Brabant’ är den vanligaste sorten på marknaden. Och också den sort som brukar ge bästa resultat. ’Brabant’ växer förhållandevis snabbt, även om det kan ta ett tag att få en riktigt hög och tät häck. När den har etablerat sig kan’Brabant’ ha en tillväxt på över 30 cm per säsong.

Sorten Thuja occidentalis ’Smaragd’’, ädeltuja, är kanske rent generellt en vackrare sort med sin smaragdgröna färg och täta växtsätt, men den växer mer långsamt och blir mer kompakt än ’Brabant’ vilket gör den mindre lämplig som häckplanta. Ofta ser det mer ut som ett antal tujor på rad i stället för den där gröna täta väggen som man kanske önskar sig.

Vill du ha en riktigt hög och maffig tujahäck väljer du i stället jättetuja, Thuja plicata ’Excelsa’ som med tiden kan bli ända upp till 15-20 m.

Kraftig beskärning av hög tuja.
Grönska i staden

Grönska i staden

Något vi verkligen brinner för är att skapa vackra och hållbara offentliga planteringar. Vi har haft förmånen att få jobba med gröna uppdrag både för kommun, region och statliga aktörer under våra över 10 år i branschen. Enligt vår erfarenhet krävs det ett helt annat...

Vintervackra stammar

Vintervackra stammar

Att kika ut i sin trädgård den här tiden på året gör ingen glad. Det är brunt, grått och kladdigt. Inte ens det vintergröna lyser upp – för du har väl skyddat dem mot solskador? I annat fall är det hög tid att göra det nu. Men det går faktiskt att hitta växter som har...

Att minska storleken på ett träd – och konsekvenserna

Att minska storleken på ett träd – och konsekvenserna

En av de vanligaste frågorna vi trädgårdsmästare får är om vi kan ta ner ett träd på höjden. Då vill vi gärna prata lite mer om vad ägaren kan förvänta sig för konsekvenser.   En av det viktigaste saker att veta när det kommer till träd är att trädets krona och...

Årets mest efterlängtade?

Årets mest efterlängtade?

Finns det någon blomma som är mer efterlängtad än snödroppen? Så här års är det i alla fall svårt att tänka sig något ljuvligare än små kritvita klockor och gröna blad som spränger sig genom is och snö och verkar stå ut med vilket väder som helst. Snödroppe, Galanthus...

Solskydda dina thujor mot frystorka

Solskydda dina thujor mot frystorka

När solen börjar gassa någon gång där i februari och vi människor lyfter våra vintertrötta ansikten mot ljuset så får vi hopp om livet. Men då är det också hög tid att vintertäcka dina känsliga växter från att skadas av solen. Solskyddet skyddar dina thujorna från att...

Rikare trädgårdar visar vägen till rikare livsmiljöer

Rikare trädgårdar visar vägen till rikare livsmiljöer

Under lång tid har vi fått rapport efter rapport om att den biologiska mångfalden är hotad. Art efter art försvinner för alltid och hela ekosystem slås ut, på grund av vårt sätt att leva. Läget är allvarligt, även i Sverige.   Men allt är inte nattsvart. Under 2022...

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Även långt efter att blommorna har vissnat eller buskarna har tappat sina blad finns det massor att njuta av i sin trädgård. Buskar och träd ger fin struktur, men även perenner, ett- och två-åringar kan ge fina värden under vinterhalvåret.   Här hos oss i Gävleområdet...

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Den trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser.

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har lämnat vårt charmiga, men ganska ofunktionella, kontor på Näringen och flyttat till helt nybyggda lokaler i  Ersbo. Det gamla kontoret har blivit alldeles för trångt för oss, speciellt under sommarsäsongen när vi blir extra många. På Johannesbergsvägen 15 i...

Kransveronika står stadigt i alla väder

Kransveronika står stadigt i alla väder

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Den trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser.

Vad är 3-30-300?

Vad är 3-30-300?

2021 lanserades riktlinjen 3-30-300 för att beslutsfattare skulle få något att luta sig mot vid stadsplanering och nyprodukton.