Rikare trädgårdar visar vägen till rikare livsmiljöer

18 jan, 2024 | Biologisk mångfald

Under lång tid har vi fått rapport efter rapport om att den biologiska mångfalden är hotad. Art efter art försvinner för alltid och hela ekosystem slås ut, på grund av vårt sätt att leva. Läget är allvarligt, även i Sverige.  

Men allt är inte nattsvart. Under 2022 lanserades kampanjen Ett rikare Sverige av Rikare trädgård och Naturhistoriska riksmuseet. Målet med kampanjen var att inspirera privatpersoner att skapa rikare livsmiljöer för djur och växter. Kampanjen ville också dokumentera de insatser och hur stora ytor som omvandlats.

Svaret från trädgårdsägare, bostadsrättsföreningar, kolonier och balkongodlare som publicerades häromdagen blev långt över förväntan. Enligt Ett rikare Sverige har nästan 330 000 kvadratmeter av Sveriges trädgårdar omvandlats för att främja den biologiska mångfalden sedan starten 2022. Varje rapportör har i genomsnitt gjort fyra olika åtgärder i sina trädgårdar. Bland annat har gräsmattor omvandlats till blomrabatter för pollinatörer, träd har planterats, ängar och dammar har anlagts och insektshotell och andra boendemiljöer har skapats. Sakta men säkert förvandlas delar av våra trädgårdar till lämpliga livsmiljöer åt fåglar, fjärilar, bin och andra pollinatörer.

– För djuren i närmiljön kan de här insatserna ha varit livsavgörande. Därför är det väldigt glädjande att läsa om alla dessa initiativ från hela landet. Alla som deltar ska vara stolta över sin medverkan och jag kan bara hoppas att det skulle finnas ett lika stort engagemang från de som beslutar om större områden, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård till FOR, Fritidsodlingens riksorganisation.

Låt bli att klippa gräsmattan. Eller klipp en del och låt resten gå i blom.

Exempel på enkla insatser du själv kan göra för att öka den biologiska mångfalden

  • Ta inte ned träd i onödan. Om du absolut måste du tar ner ett träd – låt veden ligga kvar. Många arter lever i död ved.
  • Låt bli att klippa gräsmattan. Eller klipp en del och låt resten gå i blom.
  • Samla in löv, gräsklipp och annat dött växtmaterial och lägg dem att kompostera direkt i rabatterna eller under buskar. På sikt skapas bättre jord för dina växter och livsmiljöer åt viktiga nedbrytare.
  • Gräv en liten damm, antingen med en dammduk eller en balja, och gynna törstiga insekter. Har du tur kanske både grodor och trollsländor flyttar in.
  • Sätt upp fågel- och insektsholkar.

Fler exempel på lämpliga insatser att göra i trädgården finns att se på Ett rikare Sverige samt hos Naturhistoriska riksmuseet.

Läs mer om Fritidsodlingens riksorganisation FOR.se

Gräv en liten damm, antingen med en dammduk eller en balja, och gynna törstiga insekter
Årets mest efterlängtade?

Årets mest efterlängtade?

Finns det någon blomma som är mer efterlängtad än snödroppen? Så här års är det i alla fall svårt att tänka sig något ljuvligare än små kritvita klockor och gröna blad som spränger sig genom is och snö och verkar stå ut med vilket väder som helst. Snödroppe, Galanthus...

Solskydda dina thujor mot frystorka

Solskydda dina thujor mot frystorka

När solen börjar gassa någon gång där i februari och vi människor lyfter våra vintertrötta ansikten mot ljuset så får vi hopp om livet. Men då är det också hög tid att vintertäcka dina känsliga växter från att skadas av solen. Solskyddet skyddar dina thujorna från att...

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Även långt efter att blommorna har vissnat eller buskarna har tappat sina blad finns det massor att njuta av i sin trädgård. Buskar och träd ger fin struktur, men även perenner, ett- och två-åringar kan ge fina värden under vinterhalvåret.   Här hos oss i Gävleområdet...

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Den trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser.

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har lämnat vårt charmiga, men ganska ofunktionella, kontor på Näringen och flyttat till helt nybyggda lokaler i  Ersbo. Det gamla kontoret har blivit alldeles för trångt för oss, speciellt under sommarsäsongen när vi blir extra många. På Johannesbergsvägen 15 i...

Kransveronika står stadigt i alla väder

Kransveronika står stadigt i alla väder

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Den trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser.

Vad är 3-30-300?

Vad är 3-30-300?

2021 lanserades riktlinjen 3-30-300 för att beslutsfattare skulle få något att luta sig mot vid stadsplanering och nyprodukton.