När solen börjar gassa någon gång där i februari och vi människor lyfter våra vintertrötta ansikten mot ljuset så får vi hopp om livet. Men då är det också hög tid att vintertäcka dina känsliga växter från att skadas av solen. Solskyddet skyddar dina thujorna från att drabbas av frystorka som lätt kan uppså när solen värmer samtidigt som marken är frusen.
När solen skiner och temperaturen stiger under vårvintern sätter aktiviteten i cellerna hos gröna barr och blad i gång. Värmen påverkar bladens så kallade klyvöppningar, från vilka barr och blad transpirerar. Under vintern, när det är kallt och marken är frusen, är de här öppningarna stängda. Men när solen börjar värma luras växterna att tro att det är vår och vatten avdunstar genom klyvöppningarna. Då behöver dina städsegröna växter snabbt fylla på med nytt vatten för att ersätta det som försvunnit. Om marken fortfarande är frusen kan växten inte hämta det vatten den behöver och följden blir att den torkar, så kallade frystorka.
Ibland märks inte själva skadan förrän efter ett tag. Växten kan behålla sina barr och blad för en tid men sedan helt plötsligt vissna eller torka. Det beror på att växten kan ha haft reserver kvar men att dessa inte är tillräckliga när avdunstningen tilltar.
Frystorka visar sig som gulnande eller bruna skador på städsegröna växter. Tyvärr har de flesta barrväxter ingen förmåga att bilda nya skott där gamla grenar dött så det är en väl värd insats att skydda dem innan olyckan är framme. Vintertäckning av barrväxter och andra städsegröna växter är extra viktigt under de första åren när plantorna är nyplanterade, och rotsystemet grunt. När växterna blir äldre med ett mer etablerat rotsystem finns bättre förutsättningar för att de ska klara sig.
Förebyggande åtgärder för att skydda dina thujor
- Vattna ordentligt på hösten.
- Lägga ett luftigt täcke av exempelvis löv och granris runt rötterna på dina nyplanterade plantor.
- Täck med juteväv eller ett skuggnät. Kom också ihåg att fästa väven med snöre så den inte blåser bort.