Kransveronika står stadigt i alla väder

10 aug, 2023 | Växtporträtt

Vilket väder vi har haft den senaste tiden! Regn, blixtar och dunder, blandat med någon enstaka solstrimma. Blommande växter tar lätt stryk när det kommer stora mängder nederbörd, eller för den hagel som vi också har fått.

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Kransveronika trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser, från vitt till rosa och lila. Helst vill kransveronikan ha lätt fuktig jord och väldränerat. Som så många andra växter trivs den inte när det blir för blött om fötterna. 

 

Den är otroligt snygg i stora sjok, som på bilden ovan från Perennparken i Skärholmen, men nästan lika snygg som ensam solitär i blandade rabatter. Den är mycket lättodlad och behöver sällan stöttas, trots regn och rusk. Och som bonus lockar den till sig bin, humlor och fjärilar i massor.

Exempel på sorter

V. virginicum ’Album’, vit, 100 cm
V. virginicum ’Apollo’, ljuslila, 120 cm
V. virginicum ’Diana’, vit, 120 cm
V. virginicum ’Erica’, rosaröd, 100 cm
V. virginicum ’Fascination’, violet, 160 cm
V. virginicum ’Lavendelturm’, blåviolett, 150 cm
V. virginicum ’Pink Glow’, rosa, 100 cm

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Vackra vintersiluetter i din trädgård

Även långt efter att blommorna har vissnat eller buskarna har tappat sina blad finns det massor att njuta av i sin trädgård. Buskar och träd ger fin struktur, men även perenner, ett- och två-åringar kan ge fina värden under vinterhalvåret.   Här hos oss i Gävleområdet...

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

Grönt kulturarv®-sortimentet blir större

En växt som står stadigt genom alla väder, och som vi verkligen vill tipsa om, är den ståtliga perennen kransveronika, veronicastrum virginicum. Den trivs i både sol och halvskugga och finns i flera pastelliga nyanser.

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har flyttat till nya lokaler

Vi har lämnat vårt charmiga, men ganska ofunktionella, kontor på Näringen och flyttat till helt nybyggda lokaler i  Ersbo. Det gamla kontoret har blivit alldeles för trångt för oss, speciellt under sommarsäsongen när vi blir extra många. På Johannesbergsvägen 15 i...

Vad är 3-30-300?

Vad är 3-30-300?

2021 lanserades riktlinjen 3-30-300 för att beslutsfattare skulle få något att luta sig mot vid stadsplanering och nyprodukton.