Julrosor är riktigt tacksamma perenner som har blivit ganska vanliga i våra trädgårdar, mycket tack vare alla hybrider. Om de trivs kan julrosorna växa till stora ruggar som blommar när allt annat är vitt eller brunt.
Plantorna är mycket köldtåliga och klarar många minusgrader. Inte helt ovanligt är det att se den tidiga vita julrosen, Helleborus niger, kika fram genom snön strax efter jul. Blir det en riktig kylknäpp kan de lägga sig platt längs marken, men ofta reser de sig igen när vädret blir mildare.
Vår vanligaste julros, Helleborus niger.
Julrosor vill gärna stå i vandrande skugga under glesa buskar och lövträdskronor som skyddar dem mot alltför stark sol under sommaren. De klarar dock mer som om de har tillräckligt med fukt. Däremot klarar de inte av att stå i för blöt jord. Då ruttnar de. Ordentligt väldränerat med mullrik jord är det allra bästa.
Helleborus-foetidus-Av-Wildfeuer—Egen-avfotografering,-CC-BY-SA-3.0 Bild lånad från Wikipedia.
Mångsidiga och promiskiösa
Julrosen kommer från södra och östra delen av Europa, bland annat växer den vilt på Balkan, i Spanien, Portugal, Rumänien och Ukraina. I Sverige går det att hitta vilda klockjulrosor, H. foetidus. De känns igen på sina klockformade gröna blommor med en blåaktigt röd kant.
Inom julrossläktet finns det strax över 20 arter. Vanligast i odling är den vita, H. niger, tätt följd av turkisk julros, H. orientalis och korsningen hybridjulros, H. x hybridus, där flera olika arter är inblandade, ofta ingår H. orientalis i mixen.
Hybridjulros, H. x hybridus kommer i mängder av färger, former och sortnamn.
Den fräkniga sorten kallas prickig julros och heter H. orientalis ssp. guttatus. H. torquatus heter en annan spännande sort med små bruna och gröna klockor.
Prickig julros, Helleborus orientalis ssp. guttatus och den lilla bruna Helleborus torquatus.
En annan ganska vanlig sort är purpurjulrosen, H. purpurascens som ofta har maffigt rödrosa kronblad.
Speciellt hybridjulrosor frösår sig rikligt och korsar sig ofta. Ibland hittar man en riktigt fin avkomma, men oftast blir de nya frösådderna en blekare kopia av sin moderplanta.
Purpurjulros, Helleborus purpurascens
Närstudie
En annan fördel med julrossläktet är att många sorter är städsegröna, vilket är trevligt under snöfattiga vintrar. Under tidig vår bör fjolårsbladen klippas bort då de ofta drar på sig svartfläckssjuka. Ta bort infekterade delar direkt och städa bort även nedfallna bladrester på våren.
Julrosor gör sig också bra i buketter, då krävs ett extra långt snitt längs med stjälken för att de ska kunna dra tillräckligt med vatten för att hålla de tunga klockorna uppe. Men frågan är ändå om de inte gör sig som allra bäst flytande i en skål? Då går att studera alla vackra detaljer riktigt nära.