I sin naturliga miljö kan tujor växa sig både breda och höga och med tiden bilda stora träd. När vi placerar dem i vår trädgård vill vi oftast i stället hålla dem små och kompakta. Det här är ett motsatsförhållande som kan bli lite knepigt om inte plantorna hålls efter och beskärs med jämna mellanrum. Det är inte svårt att klippa tuja men det finns några saker att tänka på innan man sätter i gång.
Klipp ofta och lite
Om du vill få en riktigt tät och prydlig tujahäck bör du klippa den minst en gång per år, men gärna två, för att få det bästa resultatet. En god tumregel är att klippa ofta och lite i stället för sällan och mycket.
Börja medan tujan är ung
Om du vill få en smal häck som ändå är tät behöver du börja klippa den medan plantan fortfarande är ung. De första åren beskärs bara sidorna medan buskarna får växa fritt på höjden. När häcken har nått den önskade höjden klipps toppen av.
Barrträd, så som gran eller tuja, beter sig inte som exempelvis ett äppelträd eller en syrenhäck vilka bildar nya grenar när du tagit bort de gamla. Om du skulle ta bort mer än bara ”det gröna” på tuja så kommer de troligen aldrig att återhämta sig. Risken blir i stället att du får stora bruna partier i din häck.
När ska en tuja beskäras?
Första beskärningen görs när frostrisken är förbi och innan tillväxtperioden börjar. Hos oss i Gävle-området brukar en bra tid vara från mitten av april. Om man vill göra större ingrepp i sin tujahäck, exempelvis minska höjden kraftigt är det bäst att utföra den beskärningen tidigt på våren, precis när tjälen gått ur marken. Hinns det inte med är slutet av augusti eller början av september ett bra alternativ.
Årlig putsning
Om du håller efter din tujahäck regelbundet behövs endast en snabbare putsning göras varje år. Putsningen görs genom att du klipper bort de yttersta centimetrarna av årstillväxten med hjälp av häcksax. Juli är en bra månad för putsning. Välj en dag som är mulen. Då är risken mindre för att snittytorna bränns av stark sol. Om din häck växt mycket under säsongen går det även fint att putsa den på toppen en gång till under september månad, bara för att den ska se prydlig ut under hela vintern.
Vilken sort ska man välja?
Tuja, Thuja occidentalis ‘Brabant’ är den vanligaste sorten på marknaden. Och också den sort som brukar ge bästa resultat. ’Brabant’ växer förhållandevis snabbt, även om det kan ta ett tag att få en riktigt hög och tät häck. När den har etablerat sig kan’Brabant’ ha en tillväxt på över 30 cm per säsong.
Sorten Thuja occidentalis ’Smaragd’’, ädeltuja, är kanske rent generellt en vackrare sort med sin smaragdgröna färg och täta växtsätt, men den växer mer långsamt och blir mer kompakt än ’Brabant’ vilket gör den mindre lämplig som häckplanta. Ofta ser det mer ut som ett antal tujor på rad i stället för den där gröna täta väggen som man kanske önskar sig.
Vill du ha en riktigt hög och maffig tujahäck väljer du i stället jättetuja, Thuja plicata ’Excelsa’ som med tiden kan bli ända upp till 15-20 m.