Typ av uppdrag  Privat, Design, Skötsel
I uppdraget ingick Rådgivning, idéskiss, anläggningsunderlag, planteringsritning, växtlista, plantering och skötsel
Plats Södra Bomhus, Gävle
Beställare Privatperson

I ett radhus i Södra Bomhus bor familjen J med en trädgård som behövde en redesign. Tomten består av en framsida, med parkeringsplats och gräsmatta, och en baksida, även den med en gräsmatta omgärdad av stora uppvuxna thujor. Inget hade gjorts åt trädgården sedan huset byggdes och det som på den tiden var små miniatyrbarrväxter hade nu blivit stora som träd.

Utformningsförslag

Familjen önskade en mjuk, böljande och mysig design med fruktträd och bärbuskar och ny sittplats ute i trädgården. Framför allt önskades mer blommande växter. Då delar av familjen har rötter i Thailand landade vi tillsammans med familjen i en fusion-trädgård – en skandinavisk torparträdgård med asiatiska influenser. Den fyrkantiga formen på tomten bröts av med en slingrande grusgång, en rund blomsterberså och böljande rabatter. De högvuxna och välmående thujorna på baksidan sparades då de gav en härlig rumsindelning. Alla växtytor och grusgången kantades med corten för att få en riktigt skarp och ren känsla. Cortenkanten förhindrar också gräsmattan att växa in i planteringarna.

Blommigt och ätbart

Thujorna kompletterades med nya träd och buskar. Bland annat två magnolior som stod högt upp på familjens önskelista. En hybridmagnolia ’Galaxy’ på framsidan av huset och en stjärnmagnolia på baksidan. Eftersom familjen önskade sig frukt och bär planterades fruktträd av olika slag och bland perennerna hittas både kryddväxter och jordgubbar. För att få in mer färg bland thujorna sattes fler olika sorters rhododendron. På den specialgjorda spaljéväggen klättrar kameleontbuske som får ätliga bär och vacker höstfärg. Bland perennerna finns blå bolltistel, solhatt och kransveronika i den soligare delen av trädgården. Som underplantering till thujorna i skuggträdgården växer bland annat amerikanskt hönsbär, hasselört och silverastilbe. Den nya sittplatsen omges av en doftande lavendelhäck. Till glädje för både familj och alla insekter.

Växtlista i urval

 • Hybridmagnolia ’Galaxy’
 • Stjärnmagnolia, Magnolia stellata
 • Lavendel, Lavandula angustifolia ’Munstead’
 • Rhododendron yakushimanum-gruppen ’Kalinka’
 • Kameleontbuske, Actinidia kolomikta
 • Blå bolltistel, Echinops bannaticus ’Veitch Blue’
 • Solhatt, Echinacea purpurea ’Magnus’
 • Kransveronika, Veronicastrum virginicum ’Pink Glow’
 • Amerikanskt hönsbär, Cornus canadensis
 • Hasselört, Asarum europaeum
 • Silverastilbe Astilbe ’Europa’

 

Enklare anläggningsritning.
Vy före anläggning.
Ny sittplats med corten-kantad stenmjölsrundel, perennplanteringar och specialdesignad spaljé.
Slingrande gång av stenmjöl förlänger trädgården.
Blickfång i form av enkelt vattenbad.
Flera nya fruktträd planterades i trädgården.
Cortenet gifter sig fint med alunrotens mönstrade blad.