Typ av uppdrag Företag, Design, Skötsel
I uppdraget ingick Idéritning, anläggningsunderlag, växtlista, plantering och skötsel
Plats Centrum, Skutskär
Beställare Älvkarlebyhus

Strax intill Skutskär centrum ligger en bostadsgård som behövde en uppdatering. Förutom att de boende använder sin gård, passeras den också dagligen av många andra besökare då den ligger längs ett populärt gångstråk. Önskemålet från kunden var att skapa en mer inbjudande park med rumskänsla. Själva grundstrukturen med gångar, en cortenkantad plantering och tre stenlagda rundlar fanns sedan tidigare.

Utformningsförslag

I vårt utformningsförslag valde vi att fokusera och förstärka det som var funktionellt och som fungerar bra sedan tidigare. Corten finns redan som etablerat material och färg, bland annat som kantmaterial runt den befintliga planteringen. Vi valde att förstärka det och plocka upp både färg och materialval på fler ställen.

Lummigt tak

Den befintliga parken saknade helt någon form av ”tak”. Genom att plantera träd och att bygga en pergola över en av de befintliga sittplatserna fick vi inte bara känsla av tak utan även en bättre rumsindelning. Förutom att träden, kopparbjörk och kopparhäggmispel, passar fint in i färgschemat ger de också en lummigare och mer ombonad känsla till hela parken. Vid varje ingång till parken placerades en enkel portal. Portalerna tydliggör ingångarna till parken och skapar samtidigt en känsla av att kliva in i någonting nytt.

Ljus och vatten

Portaler, träd och sittplatser har fått belysning för att öka på känslan av att tryggt och säkert kunna röra sig i parken även på kvällar och under de mörkare årstiderna. De befintliga grusgångarna kantas av storgatsten vilket också kommer att göra grusgångarna mer lättskötta och ge hela parken ett mer städat uttryck. För att göra sittplatserna mer välkomnande valde vi att på två av dem att integrera vatten. Vatten ger en lugnande effekt och porlandet från den enklare fontänen inbjuder till att sätta sig ned och njuta av växtligheten.

Växtlista i urval

 • Kopparbjörk, Betula albosinensia ’Fascination’
 • Kopparhäggmispel, Amelanchier laevis ’Ballerina’
 • Vipphortensia, Hydrangea arborescens ’Annabelle’
 • Körsbärsbenved, Euonymus planipes
 • Klematis, Clematis ’Paul Farges’
 • Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis
 • Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’
 • Kantnepeta, Nepeta racemosa ’Superba’
 • Solhatt, Echinacea purpurea ’Magnus’
 • Tuvrör, Calamagrostis acutiflora ’Karl Foerster’
 • Diamantrör, Calamagrostis brachytricha 

 

Gestaltningsförslag av Siggeboda Park version 2.0.
Vy innan redesign av Siggeboda Park.
Vy efter redesign av Siggeboda Park. Nya planteringar och en pergola skapar struktur.
I parken finns numera vattenspel vid två av sittplatserna.
Nya träd kommer med tiden ge ett nytt grönt tak i parken.
Blommande växter runt grillplatsen och övriga sittplatser ger en ombonad känsla.